4A

Tack!

Ett stort TACK till er alla för en fantastiskt trevlig avslutning på det här läsåret! Jag är oerhört tacksam och glad över er generositet och positiva feedback.

Jag vill bara påminna om att när eleverna har läst en bok eller serietidning under sommaren så skickar de ett digital vykort till mig via www.jagharlast.se . Där kan man också hitta boktips från andra. När de mailar så är det viktigt att de är noga med mailadressen så att hälsningen kommer fram.

Ha nu en underbar sommar och njut tillsammans med nära och kära!

Glad sommar!

Surprise!

Ja, vart skulle vi? Ska vi åka buss? Men var går hon nu? Ska vi hem till Marie? Nej, hon bor åt andra hållet… Ska vi till ruinen? Kanske Våfflan? JA! Till våfflan gick vi och mumsade i oss varsin glass denna fantastiska försommardag! Regn, blåst, lite blå himmel och sen sol och glass. Fin avslutning på läsåret!

Väl åter i skolan så hade det efterlängtade mailet från rektor kommit! Nu kan jag berätta att jag kommer att fortsätta med klassen vidare upp i åk 4, tillsammans med Maria Reinhed och Arild Rasmussen så bildas det lilla teamet kring nästa läsårs fyror på     S:ta Gertruds skola. Så även det lite av en överraskning kanske!? Hoppas ni tycker det är en bra sådan bara..!

Vi ses på skolavslutningen imorgon! samling, gemensamt program, lite mys och stämning av eleverna och en fikabuffé (glöm inte kaffetermosen).

Vår, vecka 23 och ett vi

Ja, det är vår! Nästan sommar till och med! Idag har vi varit ute och njutit av fysisk aktivitet, samarbete och åldersblandade lag nere på gamla IP då vi hade idrottsdag på schemat. Härligt med så mycket energi! Sista ”riktiga” veckan också i trean. Det innebär att vi har städat, plockat ihop och avslutat arbeten. Vi har fortfarande några saker kvar att slutföra på måndag. Viet då?

Ja, vilken grupp! Vilka föräldrar! Vilken glädje och gemenskap! Det blev en härlig kväll hemma hos Wilmer och det var verkligen kul att se att så många kunde komma loss en kväll i juni för att mingla, prova på att åka efter hästen och ha skoj tillsammans. Det är en del i arbetet att skapa en vi-känsla. Identitet: Elev hette den teaterföreställning som vi bjöds på under torsdagen i skolan. Att få känna sig som en del av en grupp är viktigt och även en pusselbit till vem man är. Var hör vi hemma? Ja, nästa läsår är det i klass 4A!

Inför vecka 24:

Måndag: Avslutar vi vårt arbete i klassrummet – utvärdering, genrep, boktips och lite annat. Det är bra att ha en väska/ryggsäck då det kan vara några småsaker kvar att ta hem.

Tisdag: Skolavslutning!

Eleverna börjar i klassrummet som vanligt kl. 08.15. Därefter gemensamt program på skolgården följt av en samling i klassrummet då eleverna bjuder på lite sång och annat men också med fika (för det vill eleverna och de har lovat att fixa med sig fika! Kom ihåg saften också…)!

______________________________________________________________________

Hoppsan! Hejsan! Hur är det möjligt..?!

Trean är snart avklarad! Det gick fort! Lågstadiet har passerat. Vi har under veckan jobbat febrilt med att bli klara med våra olika arbeten och projekt. Och mitt i allt detta så har vi ändå haft en temadag med hållbar utveckling som rubrik. Papper och återvinning var vårt fokus i detta arbete.

Ett besök vid Mariakyrkan startade veckan. En härlig förmiddag med mycket fakta om vår stads gamla kyrka. När vi kom tillbaka till skolan så har vi både skrivit och använt bilder för att dokumentera vårt besök. Tisdagens talangfest var uppskattad och flera elever i klassen har modet att ställa sig på scenen! De övriga agerade fantastisk publik!

Inför vecka 23:

Måndag: Lovdag

Tisdag: Lovdag – Sveriges nationaldag

Onsdag: Idrott – ombyte & handduk. Har man någon lånebok från biblioteket hemma så behöver den vara med till skolan idag!

För er som missade måndagens tillfälle att titta på de nationella proven så är ni välkomna förbi mellan kl. 14.00-14.30.

Torsdag:

Fredag: Idrottsdag – vi är ute hela dagen. Kläder efter väder. Skor att springa i är skönt. Ta gärna med en flaska vatten och en frukt eller liten smörgås.

______________________________________________________________________

Vilken föreställning! Vilka elever! Vilken publik!

Veckan som precis passerat revy i våra liv fylldes med sång, dans och teater. Projektet blev lyckat och alla eleverna har varit med och bidragit till teaternummer och danser. De har övat sång och fixat dekor. Jättekul!

Inför vecka 22:

Måndag: Samling ute på ledet kl. 08.15. Vi åker till Mariakyrkan för att guidas i hembygdens kyrka på förmiddagen. Idrott – ombyte & handduk.

Tisdag: Talangfest – alla samlas i klassrummet på morgonen!

Onsdag: Idrott – ombyte & handduk

Torsdag: Läxan lämnas in. Världsdelarna och världshaven ska nu hamna på rätt plats på världskartan!

Fredag:

Vecka 23 börjar med lovdagar – måndag 5/6 och tisdag 6/6 är vi lediga!

9 juni – idrottsdag

____________________________________________________________________

Värmeslag…!

I måndags när vi gick till skogen med fadderbarnen då frös vi. Mössa och vantar var skönt. Idag, bara några dagar senare så söker vi skuggan när vi promenerade i Märsta på väg till Biokällan och Litteraturfestivalen.. Plötsligt händer det!

I matten så kommer vi ägna den sista delen av terminen åt att mäta och lära oss olika måttenheter. Det syns också i den läxa som de fått med sig hem redan idag. Läxan är till vecka 22. I geografin så vill jag att alla ska känna sig säkra på världsdelarnas namn och var de ligger samt världshaven. Det betyder att man kan behöva öva lite till.

Inför vårt besök på litteraturfestivalen så hade eleverna förberett sig mycket bra. Vi jobbade med EPA-metoden under torsdagen och formulerade frågor om både boken och dess innehåll, som till Sara själv. Eleverna var under besöket mycket engagerade och glada. Och många svar fick vi!

Idag har vi avslutat veckan med fredagsmys i dubbel bemärkelse, då vi ätit tårta för att tillsammans fira mitt fina pris, men också kört vår traditionella frågesport.

Inför vecka 21:

Måndag: Projektvecka med Kulturskolan

Tisdag: Projektvecka med Kulturskolan

Onsdag: Projektvecka med Kulturskolan. Vi avslutar med genrep för några klasser och sedan bjuder vi också in er föräldrar!

Föreställning där föräldrar är välkomna kl. 13.15-13.45 i idrottssalen.

Torsdag: Lovdag

Fredag: Lovdag

______________________________________________________________________

En månad kvar…

Vi konstaterade i dag att det inte är lång tid kvar av årskurs 3. Det gäller att njuta av den tid vi har! Så nu får man ha koll på kalendern med allt som ska göras och kommas ihåg!

Under veckan har jag rättat en del nationella prov. Ni kommer att få möjlighet att komma förbi en eftermiddag för att kika på just ditt barns prov, om ni vill och kan. Jag kommer att ha klassrummet öppet och finnas till hands för detta ändamål måndagen den 29 maj kl. 15.00-16.30.

I matematiken har vi lärt oss mer om månghörningar, trianglar, fyrhörningar, linjer, sträckor, punkter och vinklar. Vinklar kan vara spetsiga, trubbiga och räta. Många ord som man behöver kunna! I svenskan håller vi på att skriva dikter, om våren, men vi kom lite av oss när solen liksom inte värmde så mycket som förrförra veckan… I vårt geografi-tema så lär vi oss mer om världsdelarna och världshaven. Det är också läxa till nästa vecka, att kunna placera dem och sätta ett rättstavat namn på dem.

Inför vecka 20:

Måndag: Veckologgen ska vara i skolan. Idrottskläder – ombyte & handduk (ute).

Vi går också till skogen på förmiddagen tillsammans med våra fadderbarn. Då gäller det att ha rätt kläder och skor, som passar vädret. Man kan packa med sig något att dricka och en frukt eller liten smörgås samt sittunderlag.

Tisdag: Slöjdarna börjar uppe vid slöjdsalarna kl. 08.15. Marie bedömer nationella prov på gemensamt möte i kommunen, Jeanette är då i klassen.

Onsdag: STUDIEDAG – skolan är stängd!

Torsdag: Läxan lämnas in. Läxförhör på världsdelarna och världshaven.

Fredag: Vi åker till Märsta för att möta författaren Sara Lövestam.

Andra datum att ha koll på i maj och juni…:

 • Vecka 21 har vi projektvecka tillsammans med Kulturskolan, det avslutar vi med en föreställning den 24/5 kl. 13.15 som ni föräldrar är välkomna på.
 • 25 & 26 maj Lovdagar
 • 29 maj Besöker vi Mariakyrkan för att lära mer om hembygden och kyrkans roll i vårt samhälle i ett historiskt perspektiv
 • 5 & 6 juni Lovdagar
 • 9 juni Idrottsdag
 • 13 juni Skolavslutning

_____________________________________________________________________

Maj, maj måne…

Vårsol! Vårblommor! Vårpirr! Nog är det en härlig årstid allt. Veckan passerade revy känns det som. VI har haft nationella prov i matematik, dansat i våra färggrupper, samarbetat med dekorationer, orienterat, lärt oss ord som punkt, sträcka och linje. Vi har lärt oss mer om Polen. Dessutom har vi spela king, lekt burken, spelat fotboll, gungat och annat skoj på våra raster.

Inför vecka 19:

Måndag: Veckologgen ska vara i skolan, idrott – ombyte & handduk (ute)

Tisdag: Slöjd

Onsdag: Idrott – ombyte & handduk

Torsdag: Läxan lämnas in. Marie rättar prov hela dagen, Jeanette är i klassen.

Fredag:

______________________________________________________________________

Vart tog april vägen…? Någon som vet…?

Ja, det gick undan i april! Vi har fortfarande några delar av de nationella proven kvar att göra. De tycker att det är roligt och vi kommer mot slutet av terminen att ha en eftermiddag då ni föräldrar blir inbjudan att komma och titta på proven och resultaten, om ni vill se vad det är som det snackas så mycket om.

Under veckan har vi jobbat vidare med omkrets och area, skriftliga räknemetoder och j-ljudet. Vi har påbörjat hjältesagor och har fått veta en del om arbete ute i världen. Vi fick lära oss att Fairtrade är ett sätt att stötta arbetare i fattigare delar av världen och att alla barn inte har det så bra som vi har det. Vi har lärt oss lite mer om helgonet Valborg och varför vi firar valborgsmässoafton. Då hade vi också besök av en filmkille.

Veckan avslutade vi med samtal om vänskap och hur vi är bra kompisar på nätet. Men vi hann även med att få en fin komplimang av en av de boende uppe i Til då vi städrockade tillsammans med de andra treorna uppe vid lilla skogen.

Inför vecka 18:

Måndag: 1 maj – lovdag

Tisdag: Textilslöjdarna börjar uppe vid slöjdsalen kl. 08.15.

Onsdag: Idrott utomhus – Ombyte & handduk

Torsdag: Läxorna lämnas in.

Fredag:

TACK!

På fyra dagar hinner man med en hel del… Vi har gjort ett nationellt prov, lärt oss mer om omkrets och att mäta, vad majblomman är bra för, vilka ord som vi stavar med dj och att 100 cm är samma sak som en meter.

Dessutom har fröken Marie överraskats ordentligt idag och därför får jag säga TACK till er alla för att jag har förmånen att få vara med och delta i era barns utveckling och lärande! Det är roligt, spännande och omväxlande att vara lärare!

Inför vecka 17:

De biljetter som är hemskickade med ert barn idag är den biljett som du/ni kommer att behöva för att komma in på dansföreställningen på tisdag kl.10.15 på Kulturum. Är det någon som saknar, så hör av er! Eleverna har tillsammans med mig idag också beslutat sig för att de vill ha en enhetlig klädsel vid sin föreställning. De vill vara svartklädda. Så kan man ordna det så är det kul, annars tar ni något som är så mörkt som möjligt.

Måndag: Veckologgen ska vara i skolan. Idrott – ombyte & handduk

Tisdag: Slöjd på morgonen för textilarna. Dansföreställning – mörk (gärna svart) klädsel.

Onsdag: Idrott – ombyte & handduk

Torsdag: Läxan lämnas in.

Fredag: Städrockar vi tillsammans med resten av skolan.


Norr, söder, öst och väst. Nationella prov och test.

Ja, man hinner med mycket under en vecka, i alla fall om man går i trean och har nationella prov. Vi har jobbat med gruppuppgifter i matematik, högläsning och avrundning på de nationella proven. Det är flera delprov kvar, så vi jobbar på. Resultaten av samtliga prov kommer sedan att sammanställas och vi kommer att bjuda in er alla till en eftermiddag då ni kan få ta del av resultaten och hur vi kan tänka framåt.

I tisdags var första dagen för Lova, som är lärarstudent, hos oss. Hon kommer att vara här till slutet av april.

I SO-ämnet är det geografi som är i fokus nu och just nu jobbar vi med kartor och väderstrecken. Det är roligt med kartor! Man kan få veta så mycket.

Vi får önska er alla en GLAD PÅSK!

Inför vecka 16: (eftersom det är påsklov vecka 15)

Ha utkik i brevlådan efter årets enkät som är på väg hem till er! För att vi ska kunna utveckla vår verksamhet och för att vi ska få en sammantagen och rättvisande bild av det ni upplever om och kring vår skola och ert barns skolgång, ta er några minuter och svara på den, tack!

Måndag: Annandag påsk – lov

Tisdag: Veckologgen ska vara i skolan, slöjd.

Onsdag: Idrott – ombyte & handduk

Torsdag: Repeterar vi på Kulturum – ha gärna med en frukt då vi äter lite senare på dagen.

Fredag:


Religion, geografi, samhällskunskap och historia. Vad blir det? Jo, SO!

Ja, vi jobbar oss vidare inom SO-ämnet och alla har under veckan färdigställt sina böcker om religion. Nöjda elever och nöjd lärare. De har jobbat bra och lärt sig många olika begrepp och ord, kan jämföra och se likheter och skillnader mellan de tre abrahamitiska religionerna. Så nu går vi vidare.

Geografi. Vad betyder det då? Ja, vi läste följande text från Wikipedia:Geografi är den vetenskap som beskriver hur jordytan ser ut, förklarar varför den ser ut som den gör och sätter detta i relation till hur mänsklig aktivitet påverkar och påverkas av jorden. Ordet geografi härleds ur grekiskan, γη (ge) eller γεια (geia), vilket betyder ”jord” respektive ”jordmån”, och γραφειν (grafein), med betydelsen ”att skriva” eller ”att beskriva”.

Vi startade vårt arbete med att rita en karta över Sverige – så som vi tänker oss Sverige i vårt eget huvud. Sen skrev vi lite också. Vad vi redan vet, vad vi tänker och vad vi tror. Det är vår utgångspunkt. Så vi har en rolig resa framför oss här under våren. I matematik avrundar vi, multiplicerar och laddar för uppställningar nästa vecka.

Inför vecka 14:

Måndag: Veckologgen ska vara i skolan. Idrott – ombyte & handduk

Tisdag: Välkomnar vi en lärarstudent till klassen. GRILLFEST med klassen kl. 17.30-19.30 vid Ösbylund. Se inbjudan i hallen eller tidigare mail.

Onsdag: Idrott – ombyte & handduk

Torsdag: Läxan lämnas in.

Fredag: Önskar vi varandra ett trevligt påsklov (som ju infaller vecka 15).

Det har också synts en del vårtecken under rasterna, bl.a. i form av att spela kula. Något som jag tror att många av oss minns och som vi kan känna igen oss i. Det jag vill skicka med er därhemma är att fundera över nödvändigheten i att ha en hel väska eller kasse full med kulor med sig till skolan. Var beredd på att man kan förlora i spel. Kan jag ”kräva tillbaka” en kula som var min i början av dagen? Vad händer om jag tappar en kula och någon annan hittar den? Prata gärna igenom detta hemma så att alla är medvetna om såväl för- som nackdelar med att ta med sig saker till skolan. Tack för hjälpen!


Att göra val, att avrunda och att möta våren

Förra veckan skrev eleverna om att göra val. Det blev spännande samtal kring vilka val som är svåra och vilka val som är lätta här i livet. Vi kom nog också fram till att vi gör många olika val, varje dag! Så här sa några elever i klassen om att göra val:

”Man tänker inte så mycket på grejer som man gör varje dag. T.ex. borsta tänderna, klä på sig…// Ibland vill man ha två saker men får bara en . Då måste man göra ett val.”

”Ibland kan man göra val som handlar väldigt mycket om livet. Det kan vara när du väljer utbildning eller kanske bostad.”

”Jag tycker att man ska ta ett viktigt val innan man gör någon illa för att den kan bli ledsen och därför brukar jag tänka efter innan så jag inte gör någon illa.”

”Jag har jättesvårt att göra val. Så jag måste alltid fråga någon annan.”

https://www.youtube.com/embed/qRme1X2O400”>http://

I matten har vi jobbat mycket med avrundning. Till närmaste tiotal och hundratal. Vilka regler är det som gäller? Islam har vi nu sammanfattat i en egen text och vi har då använt många av de nya ord och begrepp som vi har lärt oss. Spännande samtal även här!

Jag hade förmånen att få delta på en läs- och skrivkonferens under fredagen. Mycket bra påfyllnad för en lärare men också inspirerande att få lyssna till en av författarna till PAX-serien och även få träffa dess illustratör Henrik Jonsson. Så nu har jag en teckning och autograf med mig hem! Till er!

Inför vecka 13:

Måndag: Veckologgen ska vara i skolan. Idrott – ombyte & handduk

Tisdag: Vi få besök av en student från Holland.

Onsdag: Idrott – ombyte & handduk

Torsdag: Läxan lämnas in.

Fredag:

OBSERVERA! Att den 17 maj är det studiedag för hela skolan. Det innebär att hela skolan är stängd.


Nationella prov, kängurumatte och eldfesten

En vecka, så många olika saker som på något vis ändå blir en helhet. Som sagt, vi har kört igång med de nationella proven och vi kommer till en början att fokusera på svenska-delarna. Dessutom har vi pratat om eldfesten och det persiska nyåret, nouruz samt avrundat till närmaste tiotal eller hundratal i matten. Utöver det så jobbar vi med islam och ng-ljudet samt leker i vårsolen.

Nästa vecka är det STUDIEDAG på tisdagen men fritids har öppet som vanligt. Föräldramöte är nu inbjudna till på torsdag den 23/3 kl. 18.15 med efterföljande diskussioner i åk 3. Kom också ihåg att maila eller skicka tillbaka blanketten med det antal biljetter ni vill ha till dansföreställningen.

Inför vecka 12:

Måndag: Veckologgen ska vara i skolan. Idrott – ombyte & handduk

Tisdag: STUDIEDAG – fritids öppet.

Onsdag: Idrott – ombyte & handduk

Torsdag: Läxan lämnas in.

Fredag:


Verb, sammanfattningar och tredjedelar

Veckan har varit fylld av hårt arbete. Vi har lärt oss att verb är ord som berättar vad någon gör eller vad som händer. Vi lyssnar på Ishavspiraterna – superspännande! Vi jobbar med att addera och subtrahera bråktal, lite klurigt men kul. Vi har skrivit egna sammanfattningar om kristendomen och judendomen. Och allt avslutade vi med lite statistik – rösträkning inför finalen i Melodifestivalen! Heta tips inför lördagens final från klass 3A är Robin Bengtsson, Nano eller Wiktoria… Vem blir det…?http://www.svt.se/melodifestivalen/artister/

Inför vecka 11:

Måndag: Veckologgen ska vara i skolan – titta och signera på läxförhören, tack!       Idrott – ombyte & handduk

Tisdag: Textilslöjdarna startar kl. 08.15 uppe vid slöjdsalen.

Onsdag: Idrott – ombyte & handduk

Torsdag: Vi deltar i Kängurumattetävlingen 2017. Läxan lämnas in.

Fredag:


Tillbaka efter ett lov!

Underbart att träffa alla elever efter en veckas ledighet. De har jobbat fantastiskt bra under dagen och vi avslutade dagen med att dansa lite tillsammans! Öva gärna lite hemma… https://www.youtube.com/embed/uMuJxd2Gpxo”>http://

 

 

 

Adjektiv, beskrivande text och bråk som i bråktal

Ja, vi har ägnat veckan åt religion, mycket fokus på judendomen och kristendomen där vi jämfört de båda. I svenskan har vi jobbat med adjektiv och beskrivande texter. Roligt att upptäcka ord och använda ord på ett varierat sätt. Bråk har vi också ägnat oss åt, men av den roliga sorten, nämligen bråktal. Hur många halvor behöver man för att få en hel? Vad är en tredjedel? Om man har två fjärdedelar av 12 saker, hur många har man då? Dessutom har Marie vikarierat som idrottslärare då Johan och Björn varit i ishallen hela veckan. Jättekul att få se eleverna i ett annat element!

Sen kom ju snön! Lagom till sportlovet! Man kan ju ha mycket roligt i, och med, snö.

 

 

 

 

 

 

 

Hoppas att ni alla får en möjlighet att vara ute under sportlovet och använda snön och kroppen på olika, roliga sätt – gärna tillsammans dessutom!

Inför vecka 10:

Måndag: Veckologgen ska vara i skolan. Idrott – ombyte & handduk

Tisdag: Textilslöjdarna startar kl. 08.15 uppe vid slöjdsalarna.

Onsdag: Idrott – ombyte & handduk

Torsdag: Läxan lämnas in.

Fredag:


Synagoga, kippa och rabbin. Vokaler, dubbelteckning och stavning.

Vi jobbar med religion i SO-ämnet och lär oss nu många ord och begrepp inom judendomen. Det är spännande och det blir en del frågor om vad man tror och varför. Jätteroligt och kloka tankar från eleverna. I svenskan så jobbar vi med dubbelteckning. När ska det vara två konsonanter och när ska det inte vara det. Hur kan betydelsen ändras om jag stavar fel..? Roligt med ordlekar! Klockan är det som är i fokus i matten. Det är inte helt enkelt att få ihop de 24 timmarna på den digitala klockan. Så träna gärna lite extra hemma!

Inför vecka 8:

Måndag: Veckologgen ska vara i skolan. Idrott – ombyte & handduk

Tisdag: Textilslöjdarna börjar vid slöjdsalen kl. 08.15.

Onsdag: Idrott – ombyte & handduk

Torsdag: Läxan lämnas in.

Fredag: Skridskoåkning. Det innebär också att vi inte är tillbaka i skolan i vanlig tid. Vi åker skridskor i Pinbackshallen fram till kl. 13.00 och beräknas vara åter vid skolan kl. 13.30-13.50 ca, beroende på busstiden. Behöver ni hämta kl. 13.10, så behöver ni meddela det till Marie senast på torsdag kl. 12.00, och då sker hämtningen i Märsta.

Marie är ledig på fredagen, Jeanette är ansvarig pedagog denna dag.


Frida Nilsson, Sippora, Mose och Miriam, analog och digital klocka

Det är många ord och begrepp som vi lär oss! Vi övar på klockan och multiplikationstabellerna i matten. Ny mattebok har vi fått också. Vi har skrivit brev till författarinnan Frida Nilsson som skrivit Jagger Jagger. Hoppas vi får ett svar! Dessutom jobbar vi med religion i SO-ämnet och får höra flera av berättelserna från Gamla testamentet. Vi kommer sedan att jobba vidare med både judendom och kristendom samt islam.

Inför vecka 7:

Måndag: Veckologgen ska vara i skolan. Idrott – ombyte & handduk

Tisdag: Textilslöjdarna börjar dagen uppe vid slöjdsalarna kl. 08.15.

Onsdag: Idrott – ombyte & handduk

Torsdag: Läxan lämnas in.

Fredag:


Inför vecka 6:

Måndag: Veckologgen ska vara i skolan. SIMNING – badkläder och handduk. Vi kommer tillbaka till skolan ca kl. 15.00.

Tisdag:

Onsdag: Idrott – ombyte & handduk

Torsdag: Läxan lämnas in.

Fredag:


Vinter-kul!

Ett stort tack till alla som var med och ordnade en trevlig, om än kylig, eftermiddag vid Mälaren i söndags. De elever som var där har rapporterat och verkade alla mycket nöjda och glada! Nu skickas stafett-pinnen vidare till nästa föräldragrupp att ordna någon trevlighet. Lycka till!

 

Brev, kinesiskt nyår och minnesdag

Swoosh! En vecka passerar genom livet och vips så har vi tränat på division med nämnare 10, skrivit brev, pratat om skala, lärt oss lite om de tre stora religionerna kristendom, judendom och islam och pratat om förintelsens minnesdag och det goda och onda. Tuppens år börjar nu och vi vet att rött är en lyckofärg. Vi kommer att fortsätta temat om religion, räkna och diskutera stora frågor.

 

 

 

 

 

 

 

 

Och vill ni träffas och lite roligt tillsammans så är det klassens VINTERMYS nu på söndag ute vid Munkholmsbadet.

Inför vecka 5:

Måndag: Veckologgen ska vara i skolan. Idrott – ombyte & handduk

Tisdag: Textilslöjdarna startar kl. 08.15 uppe vid slöjdsalen.

Onsdag: Idrott – ombyte & handduk

Torsdag: Läxan lämnas in.

Fredag: Fredagsmys och ny läxa


Division, substantiv och Selma!

Och idag, möter världen en ny president i USA…! Det händer mycket nu. Lite av det som händer kan ni följa i våra fredagsmys. Testa era kunskaper tillsammans med barnen i en frågesport, jättekul! De ligger ute på bloggen.

Kul att så många har lyckats boka in en tid för utvecklingssamtal också! Jag förstår att det kan vara svårt att slita sig från sitt jobb och få till det med alla åtaganden som vi alla har. Jag hoppas också att ni förstår att vi vill att samtalen ska bli så bra som möjligt och därför väljer att lägga tiderna så att eleverna fortfarande ska vara någotsånär pigga och alerta när det är dags. Jag och eleverna ser fram emot att träffa er och berätta om allt vi lär oss under skoldagarna.

Under veckan har vi jobbat med substantiv, division och Selma Lagerlöf. Mera Selma blir det nästa vecka också då vi får besök från Skapande skola och ett projekt som vi deltar i via dem.

Inför vecka 4:

Måndag: Veckologgen ska vara i skolan. Titta gärna i den och skriv en positiv och glad kommentar! Idrott – ombyte & handduk.

Tisdag: Slöjd – textilslöjdarna ska vara vid slöjdsalen kl. 08.15.

Onsdag: Idrott – ombyte & handduk

Torsdag: Läxan lämnas in.

Fredag: Ny läxa kommer hem.


Välkommen 2017! Nytt år, nya möjligheter och nya utmaningar!

Ja, den här veckan har vi startat upp det nya året med att hälsa ytterligare en kamrat välkommen till klassen, Ali. Ny klasslista har skickats med hem idag.

Vi fortsätter jobba vidare med målsättningen att vi alla ska göra varandra bättre under året som kommer. Vi har börjat jobba med räknesättet division och fortsätter att öva på multiplikationen också. Vi kommer också att börja öva på klockan, såväl den  analoga som den digitala. I svenska så jobbar vi med att beskriva platser och övergår nästa vecka till personbeskrivningar.

Har vi ändrat några rutiner? Nej, inte direkt, vi förfinar och jobbar vidare. Men vi repeterar lite… På morgonen så samlas vi alltid ute på vårt led (tisdagarna är undantaget då textilslöjdarna går till slöjdsalen direkt). Vi har alltid en högläsningsstund då man kan äta en frukt om man har det med sig, vi provar maten i matsalen och äter alltid någon grönsak och byter alltid om till våra idrottslektioner. Onsdagslektionen i idrott tar nu Björn över under våren då Johan kommer att jobba lite mindre än tidigare. På eftermiddagarna när vi avslutar dagen så avslutar vi i klassrummen kl. 14.00 måndag-torsdag och kl. 13.10 på fredagar. I direkt anslutning till skoldagens slut så har fritids en samling och genomgång för alla de elever som är inskrivna på fritids.

Inför vecka 3:

Måndag: Veckologgen ska vara med till skolan. Vi åker skridskor i Pinbackshallen – medtag skridskor och hjälm (du får ta med egen klubba om du vill). En frukt kan vara gott den här dagen. Vi beräknas vara tillbaka i skolan lagom till kl. 14.00.

Tisdag: Slöjd

Onsdag: Idrott – ombyte & handduk

Torsdag: Läxan lämnas in.

Fredag: Ny läxa kommer hem.

Välkomna till vårterminen 2017!


God fortsättning på det nya året!

Nästa vecka, måndagen den 16/1, så åker vi skridskor i Pinbackshallen. Så se över skridskor och hjälm!


Luciafirande, sång och historia

Vilket luciafirande! Vilken kör! Vilken sång! Vilken härlig publik! Så stämningsfullt, så mycket fokus på uppgiften och vilken sånginsats! Underbart att ni kunde var del av vår tradition på S:ta Gertruds skola.

Inför nästa vecka så har eleverna EN läxa: Att lära sig texterna till de sånger som vi ska framföra vid terminsavslutningen. Alla har fått texterna med sig hem, läs dem, och om du vill, lyssna på sången via Youtube – https://youtu.be/02Th_X3e5i4

Vi vill också se de färglagda trevlighets- och snällhetskalendrarna, senast på måndag.

Inför vecka 51:

Måndag: Idrott – ombyte & handduk, loggboken ska vara i skolan.

Tisdag: Slöjd – textilslöjdarna börjar kl. 08.15 uppe vid slöjdsalarna.

Terminsavslutning! Elevernas samlas kl. 17.30 i resp. klassrum. Gemensamt program startar ca kl. 18.00 och vi avslutar sedan tillsammans i klassrummet där vi önskar varandra GOD JUL! vinteravslutning-2016-inbjudan

Onsdag: Jullov… Dan’ före dan’ före dan’ före doppare dan’

Torsdag: Dan’ före dan’ före doppare dan’

Fredag: Dan’ före doppare dan’

Sedan ses vi igen tisdagen den 10 januari kl. 08.15!

Det är planeringsdag på hela skolan den 9/1 2017.

”Hur många lingon finns det i världen?”

Många frågor ställdes när Peja från naturskolan var här för att ha en avrundande lektion i vår serie av lektioner som vi har haft under hösten tillsammans med naturskolan. Mycket information och kunskap fick vi också ta del av. Vattnets kretslopp, näringens kretslopp och koldioxidets kretslopp. Vad krävs för liv?

Vi har också jobbat med uppställningar i multiplikation och lärt oss att minnessiffran ska stå till höger. Läxan den här veckan har fokus på precis det.  Istiden har nu passerat och vi färdas vidare in i stenåldern i vårt tema om människans utveckling. Så tränar vi inför lucia så klart!

Inför vecka 50:

Måndag: Idrott – ombyte & handduk, lusselinnen ska vara strukna, upphängda på galget (med namn) och med till skolan. Likaså strutar och tärnljus (ni som har). Vi genrepar inför lucia.

Tisdag: Samling kl. 07.40 för alla elever i trean – samling uppe vid slöjdsalen. Luciafirande för er föräldrar kl. 09.15 med efterföljande luciafika.

Onsdag: Idrott – ombyte & handduk

Torsdag: Läxan lämnas in. Glöm inte trevlighets- och snällhetsläxan.

Fredag:


Strategier, pod och nya kamrater

Vi har jobbat mycket med strategier för problemlösning under veckan. Det är roligt att se hur eleverna plötsligt ser vad det är de ska räkna när de har ritat en bild som illustrerar uttrycket! Mycket fokus har under veckan legat på att öva inför lucia och få klar vår pod förstås! Så dela vår bloggadress med vänner och bekanta så att alla får lyssna och ta del av podden! Eleverna är verkligen stolta och nöjda med sitt arbete. Lyssna även under helgen då nya avsnitt kommer ut.

Vi har idag också hälsat på vår nya kamrat Ali som kommer till oss efter julledigheten och redan nu på måndag är Alice välkommen till klassen.

Inför vecka 49:

Kom ihåg adventsläxan – Trevlighets- och snällhetskalendern: lämnas in den 19/12 eller tidigare.

Måndag: Veckologgen ska vara i skolan. Ingen idrott.ljuslykta

Tisdag: Slöjd, textilslöjdarna börjar vid slöjdsalarna kl. 08.15.

Onsdag: SIMNING – vilket innebär att vi avslutar dagen lite senare än vanligt. Kommer åter med bussen ca 14.10 (hoppas vi!).

Torsdag: Läxan lämnas in.

Fredag:

Terminsavslutningen är tisdagen den 20/12 kl. 17.30-ca19.00. Då är ni alla välkomna att njuta av mörkret, ljuset, sångerna och gemenskapen!

 

Prioriteringsregeln, vinjett och advent

Det är många ord och begrepp som vi ska lära oss att förstå och sedan också kunna använda oss av. Prioriteringsregeln övar vi vidare på med veckans läxa och innebär att räknesätten multiplikation och division räknas före addition och subtraktion. Vinjetten till vår pod-kalender kommer flera av er att känna igen från er egen barndom. Advent firas till helgen, så snart är väntan inför julens högtid över.. För det går fort de här sista veckorna innan jul..!

Vi ska också snart välkomna två nya klasskamrater, Alice som börjar den 5 december och Ali kommer lite senare, lagom till vårterminens start. Det blir spännande och roligt med nya kamrater!

Lucia-firande blir det ju också innan jul. Vi treor är värdar och bjuder in alla er föräldrar att lyssna och lucia-fika med oss den 13 december, strax efter klockan nio på morgonen. Separat inbjudan kommer.

Vi har under fredagen sjungit en hel del då vi bjöds på adventssamling med välkända julsånger, stämningsfullt värre. Därefter så tackade Aktion Julklappen oss med en sångstund tillsammans med Perla. Då vi sjöng om vänskap, lycka, en bra dag – allt med temat gemenskap och tacksamhet. Titta på vad han berättade och lite av vad vi sjöng tillsammans här: https://youtu.be/4Q_DqKxnwyM

Adventsläxan: Jultrevlighets- och snällhetskalendern 2016 – den får du färglägga, mening för mening, allteftersom du gör de olika uppdragen. När fjärde advent kommer så tar du med dig din kalender till skolan.

Inför vecka 48:

Måndag: Veckologgen ska vara i skolan. Idrott – ombyte & handduk

Tisdag: Textilslöjden är inställd, samling i klassrummet som vanligt.

Onsdag: Idrott – ombyte & handduk

Torsdag: Läxan lämnas in.

Fredag:


Aktion Julklappen, mörkermys och snilleblixtar.

Lägg till en hel del multiplikation och några luciasånger så har vi nästan summerat veckan som gått. Det har varit så roligt att se men framför allt lyssna på alla samtal och resonemang om hur de ska lösa och designa sina uppfinningar. ”Vad kan vi göra av detta?”, ”Hur ska vi få fast den där?”, ”Om vi lägger till den där då..!”

Vi har också sett på några filmer från Läkarmissionen där vi fått höra och se hur barn i andra länder kan ha det. Det går fortfarande bra att bidra till årets Aktion Julklappen! Lämna in senast på tisdag nästa vecka i så fall.

Sedan hade vi ju det spännande och roliga MÖRKERMYSET! Ett stort tack till organisatörerna och initiativtagarna för den sköna novemberkvällen uppe vid Hällsbostugan. Roligt att så många kunde komma, allt vardagsbestyr till trots.

morkermys2 morkermys1

 

 

 

 

 

 

Inför vecka 47:

Om man har en favoritbok hemma, en riktig sån där bok som man kan läsa många gånger och som man minns av en speciell anledning, så får man gärna ta med den till skolan på måndag. Vi ska jobba med våra favoriter och tipsa varandra i en härlig kalender som ska ta oss ända fram till jul. Så liten extraläxa: Ta med en favoritbok till skolan. (Har man ingen sådan hemma, så ordnar vi naturligtvis en favorit från skolbiblioteket).

Måndag: Veckologgen ska vara i skolan. Idrott – ombyte & handduk

Tisdag: Några slöjdare börjar skoldagen uppe vid slöjdsalen.

Onsdag: Idrott – ombyte & handduk

Torsdag: Läxan lämnas in.

Fredag: Vi bjuds på adventssamling av åk 2.

 

”Snilleblixtar… – Är vi det?”

Ja, vi drog igång teknikprojektet idag fredag! Oj, vad häftigt! Fundera, pilla, skruva, greja och snart, snart… Tänka, fundera, planera, prova, ändra, förklara och visa. För nästa vecka är det uppfinnarverkstad!

Eleverna har under veckan fått jobba lite med den norske konstnären Edvard Munchs verk Skriet, övat på multiplikation och skrivit om vår teknikdag.

Inför vecka 46:

Så har vi förlängt inlämningen till Aktion Julklappen! Så ni har fortfaraden möjlighet att bidra med något till de som kanske inte har det riktigt lika bra som vi har det här i Sverige. Se separat mail för information.

Det börjar närma sig jul och då är det inte alls långt kvar till lucia-firandet heller! Det är vi treor ansvariga för i år så damma av lucialinnet och ladda för en mysig stund på lucia. Vi får be att återkomma med exakta detaljer om hur alla ska vara uppklädda. VI har endast ett fåtal tomtar och en lucia till exempel.

Också, efter det har kommit snö och det är roligt att leka ute i snön så skicka gärna med extra vantar och strumpor. Vill ni att ert barn ska ha hjälm på huvudet när de åker t.ex. iskana på skolgården så behöver ni utrusta ert barn med det. Vi har tyvärr inga hjälmar att låna ut.

Nästa vecka så välkomnar vi också lärarstudent Josefine till klassen. Hon kommer att vara med oss i nästan tre veckor på sin allra första praktik.

Måndag: Veckologgen ska vara i skolan. Fundera också lite grann på vilken sorts uppfinning du tycker att vi behöver. Så börja tänka!

Tisdag: Idrottskläder. Slöjd – några börjar kl.08.15 uppe vid slöjdsalen!

Onsdag: Då har klassens föräldrar ordnat med MÖRKERMYS! uppe vid Hällsbostugan. Det blir skoj, trevligt, mörkt och lite busigt. Kanske också gott där runt elden?! Information i separat mail.

Idrottskläder.

Torsdag: Lämnas läxan in.

Fredag: Fredagsmys och ny läxa kommer hem.

 

Camera obscura – teknikdag med naturskolan!

Om man tittar på förklaringen till Camera obscura på Wikipedia så får man följande förklaring: (latin, mörkt rum) är ett ljustätt rum med ett litet hål i väggen som fungerar som ett ljusobjektiv. Om det i ett mörkt rum faller in ljus genom ett litet hål i väggen kan det på motsatta sidan av rummet uppstå en svag, uppochnedvänd bild av det som finns utanför hålet. Camera obscura som princip är en föregångare till de tidiga kamera.

Och det var precis vad vi fick både uppleva och tillverka idag då vi besökte naturskolan på Konsthallen i Märsta. En spännande dag med roliga experiment.

Vi önskar alla en skön höstvecka under nästa vecka, nummer 44, då vi har höstlov!

Jag vill också tacka er alla för den fina presenten jag fick i somras! Nu har jag äntligen fått njuta av den också tillsammans med bästa sällskap, nämligen min familj! Tusen tack!tack

Inför vecka 45:

Måndag: Veckologgen ska vara i skolan. Idrottkläder – ombyte & handduk

Tisdag: Då är ni alla välkomna på SOPPKVÄLLEN och öppet hus – eleverna ställer ut sina verk i vårt klassrum.

Onsdag: Idrott – ombyte & handduk

Torsdag: Läxan lämnas in.

Fredag:


Pluttifikationstabeller… Det är roligt det!

Ja, den här veckan har vi jobbat vidare med multiplikation och tabellerna 2 och 4. Vi har tittat på sambandet mellan de två tabellerna och även på vad som händer om faktorerna byter plats – att produkten blir densamma – det som vi kallar för den kommutativa lagen. Det ni!

Och livet utvecklas vidare med orthoceratiter, trilobiter, kvastfeningar, kottepalmer, fräken och lummerväxter. Vi tittar på film, läser, lyssnar och skriver egna sammanfattningar med hjälp av stödord.

Inför vecka 43:

Måndag: Veckologgen ska vara i skolan. Ingen idrott.

Tisdag: Textilslöjdarna startar kl. 08.15 uppe vid slöjdsalen.

Onsdag: Idrott – ombyte & handduk

Torsdag: Läxan lämnas in.

Fredag: Åker vi till Naturskolan till Märsta. Det innebär också att vi slutar dagen lite senare än vanligt, vi är nämligen inte tillbaka på skolan förrän kl. 13.30. En frukt och en flaska vatten är bra att ha med sig den här dagen.


Vad roligt och trevligt det är att träffa er alla!

Ja, några har jag ännu inte hunnit möta i höstens utvecklingssamtal, men många. Det är kul att sitta lite vid sidan av och lyssna på de samtal ni har tillsammans – förälder och elev. Det är trevligt och konstruktiva samtal vi sedan för tillsammans allihop också! Eleverna är glada, stolta och mycket nöjda. Så nu ska vi ladda om och jobba vidare för att vi alla ska nå våra mål! Hur kan jag hjälpa min kamrat att lyckas? Vad kan jag bidra med för att alla ska bli sitt bästa jag? Det är frågor som jag tycker att vi alla ska ta med oss och prata om för att bli medvetna om att vi alla, på något sätt, kan bidra till gruppens allra bästa.

Vi har nu börjat arbeta med räknesättet multiplikation och kommer att ha fokus där en tid framöver. I SO och SV så arbetar vi med livets utveckling och har snart kommit upp på land…

Inför vecka 42:

Måndag: Veckologgen ska vara i skolan! Idrott – ombyte & handduk

Tisdag: Textilslöjdarna samlas utanför slöjdsalen kl. 08.15.

Onsdag: Idrott – ombyte & handduk

Torsdag: Lämnas läxan in.

Fredag: Ny läxa kommer ut. Fredagsmys – kan ni alla frågor?!


Hösten – visst är den ganska skön ändå?

I måndags njöt vi en stund av det vackra höstvädret och gick ut i skogen för att finna inspiration till våra dikter. Bilder och några elevarbeten kan ni se bland inläggen. I matematiken så har vi jobbat hårt med uppställningar med tre termer – det gäller att minnas att när det är subtraktion inblandat så behöver man jobba i flera steg. Först en uppställning och sedan en till.

Inför vecka 41:

Måndag: Veckologgen ska vara i skolan. Idrott – ombyte & handduk

Tisdag: Utv.samtal, textilslöjdarna startar dagen kl. 08.15 uppe vid slöjdsalen.

Onsdag: Utv.samtal. Idrott – ombyte & handduk

Torsdag: Utv.samtal, läxan lämnas in.

Fredag: Så fredagsmyser vi oss.


”Blir det ekologiska grillpinnar?”

Ja, vad säger man? Höstvandringen bjöd på mycket – fint väder, ny kunskap, vackra höstfärger, rörelse, samarbete, friluftsliv, allemansrätt och samtal. Om allt möjligt och mycket om naturen.

Vi arbetade vidare med skrivandet och fakta under onsdagen, allt baserat på våra egna erfarenheter och med gemensamma tankar och kunskaper som stöd. Bilder från dagen fick också hjälpa oss att formulera våra kunskaper och erfarenheter i skrift.

Inom matematiken så jobbar vi vidare med uppställningar och kan nu växla över noll. Inte alltid helt självklart men roligt och bra att kunna.

Inför vecka 40:

Nu kommer vi att erbjuda de elever som vill och behöver en arbetsstund på måndagar, onsdagar och fredagar i direkt anslutning till skoldagens slut. Det innebär att om man behöver jobba lite extra med något, göra klart något eller ägna lite tid åt sin läxa så finns den möjligheten dessa dagar.

Måndag: Idrott – ombyte & handduk

Tisdag: Slöjd – textilslöjdsgruppen redo kl. 08.15 uppe vid slöjdsalen.

Onsdag: Idrott – ombyte & handduk

Torsdag: Läxan lämnas in.

Fredag:


Höstdagjämning och mörkare kvällar

Ja, den här veckan har vi uppmärksammat höstdagjämningen och att den första höstmånaden snart är till ända. Det innebär också att det blir mörkt tidigare på kvällarna och därför har vi pratat om trafiken och vad man behöver tänka på när det börjar bli mörkt ute. En reflex kan vara en mycket billig livförsäkring. Säkerhet och cykling är också något som ligger barnens vardag nära. Nu har de full koll på vad en säker cykel ska vara utrustad med och får man skjutsa någon på cykel?!

Sedan vill vi påminna om att alla leksaker, fotbolls- och pokémonkort inkluderade, stannar kvar hemma. Vi har pratat om det i klassen och eleverna är införstådda med varför vi har den regeln på skolan.

Inför vecka 39:

Måndag: Veckologgen ska vara i skolan. Idrott – ombyte & handduk.

Tisdag: NATURSKOLAN – Vi är ute på en heldags vandring i höstens tecken. Varma, sköna kläder och skor är det som gäller. Packa gärna ned en frukt, liten smörgås och något varmt att dricka samt sittunderlag. Ryggsäck är det bästa att bära sin packning i vid vandring.

Onsdag: Idrott – ombyte & handduk. Läxan lämnas in.

Torsdag: Studiedag. Fritids är öppet som vanligt.

Fredag: Studiedag. Fritids är öppet som vanligt.

Hoppas att det är flera som har fått skörda tomater också! Jätteroligt att se bilder på skörden från plantan!

tomater-fran-tomatplantan


Hoppsan, hejsan vad en vecka går fort…!

En vecka fylld av uppställningar, koll på minnessiffran, entalen, tiotalen och hundratalen ska stå på rätt plats, börja räkna i rätt ände och sedan skriva svar också. Mycket att hålla reda på. Men allt har handlat om addition. Nästa vecka angriper vi subtraktionen.

uppstallning-additionTalstrecket har vi övat på då vi intervjuat varandra. Några har sedan hunnit bearbeta sina intervjuer och skrivit om dem till löpande text medan andra har jobbat med läsförståelse. De berättelser som har skrivits hemma har vi jobbat med i skolan och titta på vad som var bra (stjärnor) och vad som kan förbättras/tänkas på till nästa gång (med en önskan om). Det är därför viktigt att man har med sig läxan på torsdagar då vi jobbar vidare med arbetet i skolan under lektionerna. Något som blir mycket roligare om man själv kan bidra.

Vi avslutade veckan med att svettas lite tillsammans i skogen. Så underbart härligt att se alla pigga, glada och starka barn! Skoljoggen gjorde så att vår klass sprang 96 varv i skogen! Ta en runda med dem vettja! Så härligt att göra tillsammans. Har du en liten slant till övers så kom ihåg springslanten.

Inför vecka 38:

Måndag: Veckologgen ska vara i skolan. Idrott – ombyte & handduk

Tisdag: Slöjd – textilslöjdarna samlas utanför slöjdsalen kl. 08.15.

Onsdag: Idrott – ombyte & handduk

Torsdag: Läxan lämnas in.

Fredag: Fredagsmyser vi med frågesport bl.a.

Sedan har jag skickat med en klasslista där alla föräldrar blivit indelade i en grupp, för att fixa med trevligheter och skoj! Barnen har idéer så hör med dem vad de vill. Ytterligare en lista kom med hem idag, det är tiderna för utvecklingssamtalen, fungerar inte tiden ni fått, byt med en klasskamrat och meddela mig i god tid bara.


Simma, plaska och hoppa! Det är vansinnigt roligt hursomhelst!

Speciellt när man är tillsammans och får glada hejarop, applåder och kan skratta, växa och upptäcka nya gränser. Det var precis vad vi gjorde i måndags. Så vill ni ha helg- och kvällstips så är simhallen ett bra ställe att trivas på!

För öppettider så finns de här: http://sigtuna.se/sv/Kultur–Fritid/Simhallar-och-gym1/Sigtuna-Fritidscenter/Oppettider/

Inför vecka 37:

Måndag: Idrott – ombyte, handduk & tvål

Tisdag: Fotografering

Onsdag: Idrott – ombyte, handduk & tvål

Torsdag: Läxan lämnas in.

Fredag: Skoljoggen – information från Johan finns här: skoljoggen-2016

Under vecka 41 kommer majoriteten av alla utvecklingssamtal att ske i åk 3. Det kommer tider för samtalen under nästa vecka. Samtalstiderna kommer att ligga från ca 13.00 och framåt under eftermiddagarna. Så håll utkik!

TACK! till er alla!

För att ni bidrog till ett positivt, trevligt och framåtsyftande föräldramöte under torsdagskvällen.

Under veckan har vi jobbat med läsförståelse – så prata med ditt barn om vad ni har läst tillsammans; vad som är svårt, märkligt, igenkännande, roligt eller spännande med en text eller bok som ni läser. Vi har jobbat med subtraktion och tiotalsövergång med hjälp av hundrarutan. Vi övar på och behöver repetera och automatisera alla talkamraterna upp till 20 för att få lite fart på räknandet. Därför kommer det lite läxa hem med det temat. Vi har umgåtts, övat på samarbete och skrattat tillsammans med våra faddrar med skattjakt via xnote, samarbetsövningar av olika slag och fotograferat alltihop!

Inför vecka 36:

Måndag: Simning – badkläder, handduk och tvål. Veckologgen ska vara i skolan.

Tisdag: Första slöjdgruppen samlas utanför slöjden kl. 08.15.

Onsdag: Ingen idrott

Torsdag: Läxan lämnas in.

Fredag: Ny läxa kommer hem.


Det är varmt, det är nästan helg och vi har haft en lärorik vecka!

Ni hittar lite bilder och text från vår dag på naturskolan på bloggen (i flödet), i övrigt så repeterar vi talen 0-20 med tiotalsövergång i såväl addition som subtraktion. Vi har påbörjat vårt skrivande också så nu håller vi tummarna för att tekniken är med oss även nästa vecka.

Inför vecka 35:

Måndag: Fotbollsturnering vid Prästängarna. Samling som vanligt kl. 08.15 i klassrummet. Mer information finns här: Fotbollsturnering 2016 Loggboken ska vara i skolan.

Tisdag: Slöjd – textilslöjdsgruppen samlas utanför slöjdsalen direkt på morgonen kl. 08.15 på ett snyggt led.

Onsdag: Idrott – Ombyte, handduk & tvål.

Torsdag: Läxan lämnas in.

Fredag: Ny läxa kommer hem samt veckologgen.

Samarbete, stöd och skoj!

Samarbete, stöd och skoj!

answergarden2

Hmmm, vad ska vi skriva?

 

 

 

 

 

 

 

 

En del saker måste man ju bara våga testa…! Går det, så går det…

Idag så provade vi answergarden för allra första gången! Roligt sätt att leka med ord och att tillsammans tänka, visa och berätta på ett kort, enkelt och snabbt sätt. Vi sammanfattade vad sommaren innebär för oss alla och sola, bada och glass verkar sammanfatta det hela väldigt bra! Vi har också påbörjat vårt arbete med att skriva om våra bilder. Kamraterna stöttar oss med frågor, vi ska sedan formulera en text. Blir fint när det är klart.

Vår allra första answergarden!


Första veckan i trean!

Sist jag skrev här så var det sommar och sol… Nu har det blivit hösttermin och regn och lite rusk..! Läsåret är igång och det känns skoj, lite stressigt, skönt och så kul att träffa eleverna igen!

Vi jobbar mycket med värdegrunden;

 • Hur tycker vi att man ska vara mot varandra?
 • Hur gör vi i matsalen?
 • Hur får vi arbetsro?
 • Hur tar vi ansvar för klassrummet, hallen och materialet i skolan?

Så långt har vi kommit i det arbetet. Det jobbet pågår ju hela tiden men vi ska nu tillsammans formulera hur vi vill ha det under läsåret så mycket tankar och diskussioner. Ny matematikbok har vi också! Jättekul! Vi har också lärt oss lite om historien bakom de olympiska spelen som ju fortfarande pågår.

Fritids vill informera om att de nås på telefon: 073-661 35 80. Eleverna ska inte ha sina egna telefoner under tiden på skolan, så använd ovanstående nummer om ni behöver nå dem. Kom också ihåg att lämna in lappen med tider till fritids.

Inför vecka 34:

Måndag: Veckologgen ska vara tillbaka i skolan! Idrott – ombyte, handduk & tvål.

Tisdag: Första slöjdlektionen! Deisy är lärare i textilslöjd, Mike är lärare i trä- och metallslöjd.

Onsdag:  Idrott – ombyte, handduk & tvål.

Torsdag: Naturskolan. Medtag vattenflaska och en frukt. Bra kläder och skor är skönt. Läxan lämnas in.

Fredag: Kör vi igång med våra grupper i NO, musik och engelska.


Nu är det sommar och sol!

Alldeles lagom till sommarens första dagar kom värmen! Och vilken värme sen! Eleverna får gärna ha en vattenflaska med sig till skolan så att de kan fylla på med vätska under dagen. Vi har under veckan sprungit, hoppat, dragit, skjutit, stött, njutit under vår friidrottsdag som vi hade tillsammans med förskoleklasserna. Roligt var det! Vi har också fått njuta av våra faddrar i femmans föreställning på Kulturskolan. Jättebra och lärorikt var det. Så har vi ju naturligtvis sjungit en hel del eftersom avslutningen är i antågande och ni ska ju få njuta av härlig sång och fina framträdanden då. En av sångerna är länkade lite längre ned på sidan, Lalehs Goliat. Så vi har också sett, lyssnat på och sammanfattat berättelsen om David och Goliat.goliat

Nästa vecka är det ett måste att ha en extra påse i väskan då en del saker ska städas undan och tas med hem. Också kläder och skor som ligger i extralådorna och som hänger på krokarna ska med hem.

Inför vecka 23:

Måndag: Är alla hemma och firar vår nationaldag. Skolan är stängd.

Tisdag: Veckologgen ligger kvar i skolan, så ingen panik. Däremot ska idrottskläderna med för sista gången det här läsåret. Glöm inte extra påse i väskan också!

Onsdag: Det stora äventyret! Vi ger oss ut på en vandring. Packa ned en god liten fika, vatten och saft samt en frukt. Tänk på att ha bra skor och kanske keps på huvudet.

Torsdag: Då övar vi, städar det sista, tittar på film och fikar tillsammans med våra faddrar.

Fredag: Skolavslutning med gemensamt program, egen föreställning i klassrummet och kakbuffé. Så kom ihåg att baka något gott och ladda kaffetermosen och saftflaskan.

 

”Hur långt är det kvar till sommarlovet, Marie?”

 • Jahadu, då får vi nog räkna. Håller ni räkningen då? – Ja!, blev svaret. Och vi räknade. Nio skoldagar. Inte mycket och massor att göra…! Hoppsan, hejsan. Det blir full rulle alltså. Vi har under veckan avrundat vårt arbete om fjärilar. Barnen är jätteduktiga och har lärt sig massor av ord som beskriver en fjäril och vad som är typiskt för en insekt. Vi har ju dessutom varit på brandstationen och lärt oss vad man behöver ha hemma för att snabbt kunna rädda sig själv om olyckan är framme. Dessutom har vi fått njuta av alla fantastiska talanger vi har på skolan eftersom vi hade talangfest i dagarna två. Så nästa vecka kör vi vidare mot sommaren.

Inför vecka 22:

Måndag: Veckologgen ska vara i skolan.

Tisdag: Idrottsdag, se information som mailades ut tidigare i veckan.

Onsdag:

Torsdag: Idrott – ombyte & handduk

Fredag: Åker vi till Kulturskolan för att titta på våra faddrar och deras föreställning.

Måndag 6 juni: Då har vi lovdag.

Öva, öva, öva!

https://www.youtube.com/embed/2z4WvIxT4w8”>http://

Nu känns det faktiskt som vår också!

Efter ett litet bakslag för vädret så är vi åter på banan med vår och värme. Under veckan har vi genomfört den sista omgången för LegiLexi (testmaterial om läsinlärning och läsutveckling i samarbete med Linköpings universitet). Eleverna har jobbat på jättebra! Vi tränar också inför vårt hopprepsprov som vi kommer att ha. Tjuvträna gärna hemma! Vi övar både långrep och att hoppa själv. Så här  slutet av terminen så vill jag också uppmana er alla att öva lite extra på tiokamrater (8+2, 7+3, 6+4 etc.), tjugokamrater (18+2, 17+3, 16+4 etc.) och tiotalskamrater (80+20, 90+10, 70+30 etc.). Detta för att vi behöver få upp farten lite på vår räkning och känna att vi är redo inför nästa årskurs.

Inför vecka 21:

Måndag: Ta det lugnt, veckologgen ligger kvar här i klassrummet. Så ni har inte missat den… Vi startar dagen i skogen.

Tisdag: Studiebesök på brandstationen, ingen idrott.

Onsdag: Vår klass går på Talangfesten.

Torsdag: Idrott – ombyte & handduk (uteidrott), läxan lämnas in!

Fredag:

 

Vilket väder!

Det har varit en vecka med mycket nya kunskaper om olika länder då vi har smakat oss runt i världen eftersom vi har haft temavecka i matsalen. Så vi har lärt oss lite mer om Italien, Norge, USA och Mexico. Fredagens Asien-smaker missade vi dock då vi har varit i Husby-Långhundra på besök. Där fick vi prova på att gå i skolan som förr i tiden, titta in i torpet, leka gamla lekar, prova på att tvätta och testa våra kunskaper om ord och begrepp som användes förr. Härlig dag med underbara barn och fantastiskt väder! 

En underbar dag i vackra omgivningar. Tidsresan fortsatte idag till Husby-Långhundra.

En underbar dag i vackra omgivningar. Tidsresan fortsatte idag till Husby-Långhundra.

Inför vecka 20:

Måndag: Veckologgen är kvar i skolan, så få inte panik därhemma nu om ni inte hittar den…

Tisdag: Vi har sångsamling i Mariakyrkan tillsammans med alla tvåor i Sigtuna kl. 09.10. Har ni möjlighet, så är ni alla välkomna att lyssna. Idrott – ombyte & handduk. Så är det ju också SKOLANS ROLIGA DAG! Välkomna mellan kl. 15-18. Vi i tvåan kommer att ansvara för fiskdammen.

Onsdag:

Torsdag: Idrott – ombyte & handduk. Läxan lämnas in.

Fredag:


Kort vecka men mycket på gång.

Under veckan har vi börjat prata om, observerat och följt våra fjärilslarver, räknat med ental, tiotal och hundratal, summerat vår tidsresa till år 1893, funderat på vad som krävs för att växter, djur, svampar och bakterier behöver för att leva, hoppat hopprep och varit världens bästa publik. Så nog händer grejer allt!

Det som kan vara viktigt för er därhemma att veta och kunna följa upp hemmavid just nu är att vi pratar mycket om positionssystemet. Så hur mycket är siffran 8 i 82 egentligen värd? Hur många tior har vi i 203? Träna gärna lite extra på www.pixelovamer.se – bok 2B och kapitel 10.

Inför vecka 19:

Måndag: Veckologgen ska vara i skolan.

Tisdag: Idrott (ute!) – ombyte & handduk

Onsdag: Åker vi till Märsta för föreställning på Kulturskolan.

Torsdag: Idrott (ute!) – ombyte & handduk

Fredag: Utflykt – vi fortsätter vår tidsresa i Husby skolmuseum. Man behöver ha med sig  något att dricka och en frukt är alltid gott. Lunch ordnar vi med från skolan (baguette).

Dessutom:

17 maj Sångsamling i Mariakyrkan kl. 09.10 – vill ni komma och lyssna så är ni välkomna till kyrkan då. Alla tvåor i Sigtuna deltar i samlingen.

17 maj Skolans roliga dag – Ta med er farmor, morfar, kusinen, grannen och syskonen och ha roligt tillsammans med ert barn och med oss.

27 maj Brännboll med klassen i Pilsbo (Torsborg).

31 maj Idrottsdag (friidrott)

6 juni Lovdag

10 juni Skolavslutning


Det är mycket nu..!

Tidsresan, till år 1893. Naturskolan, leva som på jägar- och samlartiden. Städrock, med fin skolgård i sikte. Dessutom räkna med talens historia.

Inför vecka 18:

Måndag: Är läxan glömd? Ta med! Veckologgen hemma? Ta med! Vi är ute som vanligt vår första lektion.

Tisdag: Ute-idrott, ombyte & handduk

Onsdag:

Torsdag: Lovdag

Fredag: Lovdag

 

Hoppsan, det blev både helg och ny vecka..!

En kort rapport från förra veckan: Vi promenerade till Sigtuna för sångövning och hade besök av vår fadder Alice som lärde oss mer om multiplikation samtidigt som hon fick träna på sin kommunikativa förmåga. Vi har räknat division och redovisat våra faktatexter om vårblommorna. Dessutom har vi förberett oss inför veckans studiebesök tillbaka till år 1893… Tidsresan.

Inför vecka 17:

Måndag: Veckologgen var i skolan.

Tisdag: Vi gör en tidsresa tillbaka till år 1893. Vi ska hälsa på vår släkting fru Jansson i Viby eftersom vårt eget torp har brunnit ned. Vi kan klä oss i tidsenliga kläder (skjorta, klänning och keps eller huckle). Det enda som kan vara bra att ha med sig är en frukt. VI äter lunch i skolan som vanligt. Idrott – ombyte & handduk.

Föräldrabrev Sta G – Tidsresan

Onsdag: Städrock – vi samarbetar med våra faddrar och gör skolgården vårfin.

Torsdag: Läxan lämnas in. Vi åker till naturskolan. Vi kommer att serveras lunch där. Men en vatten flaska och frukt kan vara gott att ha med. Tänk på att ha varma kläder och bra skor. Det är en utomhusdag!

Fredag: Studiedag – fritids är öppet.

 

Världens bästa klass!

Vilket gäng vi har! Härliga barn ni har! Underbara elever att jobba med! Vi har haft en fin utflykt till vår kungliga huvudstad idag. Eleverna har fått lyssna till blåssymfonikerna på länsmusiken inne på Musikaliska. Vad heter den person som leder orkestern? Hur många instrument fanns det med? Vilken blev favoritsången? Allt inspirerat av den fantastiska Astrid Lindgren och hennes verk.

inför vecka 16:

Måndag: Vi går till skogen för lektion på morgonen. Veckologgen ska vara i skolan.

Tisdag: Idrott – ombyte & handduk. Vi övar sånger också i studiokyrkan.

Onsdag: Ta med en bok som du kan tänkas lämna ifrån dig – få en bokbiljett – välj en ”ny” bok. Se information i flödet på första sidan.

Torsdag: Idrott – ombyte & handduk. Läxan lämnas in.

Fredag: Världsbokdagen – vi firar med bl.a. bokbyte.

Hoppsan, hejsan!

Jag har gett eleverna en utmaning! När alla har kan hoppa hopprep så bjuder fröken på glass! Vi hoppar ensam, tillsammans, med långrep och målet är att alla ska lyckas! De får hjälpa och stötta varandra för att lyckas och övning ger färdighet. Så vet ni vad som kan ligga bakom det stora intresset för hopprep..!

 

Tänk att du är du och tänk att jag är jag, tillsammans har vi det bra!

Sångövning i studiokyrkan med fokus på vänskap. En av alla de saker som vi under veckan har hunnit med. Så passande efter ett längre samtal i klassen om hur man kan hjälpa varandra att lyckas med t.ex. läsning. Eleverna är kloka! De har så mycket tankar om hur man ska göra. Fråga dem gärna hemma hur de har hjälpt en kamrat att bli ännu bättre idag!

Vill du dela den med mig?

Vill du dela den med mig?

Simningen krönte veckan kan man säga. Så glada, så positiva och med veckans bästa citat från Moa: ”Jag kan ju försöka i alla fall!” – och som de alla försökte! Hoppa från kanten, dyka, simma, hoppa från ettan, trea – och femman! Ja, ni läste rätt! Femman!

Här finns öppettiderna för simhallen i Sigtuna för er som vill och har möjlighet att så se vad barnen har lärt sig:

Öppettider simhallen Sigtuna – de vill!

Pojkarna tog hand om väntande på egen hand också i torsdag vid idrotten. ”Vi kan ju köra massageled!”. Härligt initiativ och

Vi väntar på vår tur. Med ett massageled och bulleri bulleri bock.

Vi väntar på vår tur. Med ett massageled och bulleri bulleri bock.

skönare väntan blev det.

Inför vecka 15:

Måndag: Vi går till skogen för lektion på morgonen.

Tisdag: Idrott – ombyte & handduk

Onsdag:

Torsdag: Utflykt till Stockholm och Musikaliska där vi ska få njuta av en föreställning med Astrid Lindgrens sånger. Vi har med oss en baguette och dryck till lunch. Det kan vara bra att ha med sig två frukter denna dag. Vi kommer att vara tillbaka på skolan ca 14.37-14.52. Det kan vara värt att hålla i minnet.

Fredag: Marie är på utbildning.


 

En kort vecka är till ända…

Vi har introducerat begreppet division den här veckan. Roligt och kul tyckte de flesta men lite klurigt också. Vi har också pratat om att våren äntligen är här och då kan man börja plantera och så inför sommarens varma dagar. Vi lärde oss lite mer om tomaten och dess historia samtidigt som vi hade en utflykt till femmornas klassrum där vi jobbade superbra. På engelskalektionen så repeterade vi vilka länder som pratar engelska och hur flaggorna ser ut samt vilken stad som är landets huvudstad. Det var både roligt och svårt att hålla reda på alla. Veckan avslutades med att vi läste ut vår högläsningsbok: Edward Tulanes fantastiska resa av Kate DiCamillo. En mycket uppskattad bok. En annan bok som en av flickorna i klassen då tipsade om, av samma författare, var Trollkarlens elefant. Hon har även skrivit en bok som heter Tigern. Så ett besök till biblioteket kan uppskattas! Edward fick fem stjärnor av fem möjliga av en klar majoritet av klassen! Det är lika fantastiskt som boken är!Edward Tulane

 

Inför vecka 14:

Måndag: Veckologgen ska vara i skolan. Vi går till skogen och jobbar på morgonen. Så tänk på att ha kläder efter väder, samt skor som passar för ett besök i skogen!

Tisdag: Idrott – ombyte & handduk. Vi får besök av Skapande skola som kommer att jobba med ett historiskt tema tillsammans med oss vid två tillfällen.

Onsdag:

Torsdag: Idrott – ombyte & handduk, läxan lämnas in. Vi tar oss till Studiokyrkan för att öva på sånger.

Fredag: SIMNING! Badkläder, handduk och tvål behöver tas med. Vi tar oss till simhallen under förmiddagen för att simma tillsammans med Johan. Ny läxa delas ut.


Lov, lov, lov… Glad påsk!

Ja, det går snabbt när man har roligt! Dansföreställning i Kulturum – nervöst, roligt, svängigt och matsäck kan sammanfatta den dagen. Naturskolan – vårvandring. Många kilometer blev det, vide, trädlärka, sånglärka, vikingagravar och långhus, myrstackar, grävlingsgryt och korvgrillning. Massor av rolig lek tillsammans med kamraterna. Härlig vecka som avrundades med Känguru-mattetävling och läsförståelsearbete.

Inför vecka 13:

Måndag: LOVDAG – Annandag påsk

Tisdag: Veckologgen ska vara i skolan. Idrottskläder och handduk

Onsdag:

Torsdag: Idrottskläder och handduk. Läxan lämnas in.

Fredag:

 

Två tips! Femstjärnor och gillad av alla!

Arbetet med Kalle och Chokladfabriken har genererat ett stort intresse för läsningen. Att boken dessutom fick fem stjärnor av samtliga elever i klassen är ju helt otroligt. Bokrean har startat och där finns både lättlästa och lite längre böcker, till mycket bra pris! Ladda för födelsedagar och kalas vettja. Det var tips nummer ett. Det andra tipset består i att jag råkade få veta att dramagruppen på SSHL kommer att ge sin version av Kalle och chokladfabriken. Kanske kan det intressera någon? Mer info här: Information från SSHL:s hemsida om Kalle och chokladfabriken .Willy wonkabild

Inför vecka 9: Så tar vi det lite lugnt. Ha ett skönt sportlov och njut av aktiviteter och vila. Läs en bok eller två också.

Inför vecka 10:

Måndag: Veckologgen ska vara i skolan. En KONSTig dag möter eleverna denna dag. Ta med en avklippt PET-flaska enligt de instruktioner som ni kan hitta i inläggsflödet på första sidan av bloggen.

Tisdag: Idrott – ombyte & handduk

Onsdag:

Torsdag: Idrott – ombyte & handduk, läxan lämnas in.

Fredag: FRILUFTSDAG – utedag för tvåorna – Det är viktigt med varma kläder och bra skor den här dagen! Vi vandrar, grillar korv och har det roligt tillsammans! Packa gärna ned en termos med varm dryck och ett sittunderlag. Det kan också vara bra att ha ett par extra vantar och strumpor i ryggsäcken.

Marie är ledig torsdag och fredag den här veckan.

 

Kan jag hjälpa dig? Kan du hjälpa mig?

Det är de frågeställningar som vi har jobbat med under veckan. Vad gör jag för att hjälpa mina kamrater att få arbetsro? Vad gör jag för att hjälpa alla få vara med i leken? Vad gör jag för att sprida glädje? Denna bilds rubrik passar därför bra för veckans tema tycker jag. Just idag uppmuntrar jag någon annan.

19 feb. Vem har jag hjälpt till ett leende idag

 Inför vecka 8:

Måndag: Veckologgen ska vara i skolan

Tisdag: Idrott – ombyte & handduk

Onsdag:

Torsdag: Idrott – ombyte & handduk

Fredag:

Inför utvecklingssamtalen

För er föräldrar finns här en liten guide för att skapa ett så bra och givande samtal som möjligt för och tillsammans med ditt barn. Se här: Föräldrainformation inför utv.samtalet VT-2016

Inför vecka 7:

Måndag: Vekologgen ska vara i skolan.

Tisdag: Idrott – ombyte & handduk

Onsdag:

Torsdag: Idrott – ombyte & handduk

Fredag: Ny läxa kommer hem.


Kalle och chokladfabriken, Willy Wonka, fru Wonka, bio och reflektioner

Den här veckan har vi jobbat en hel del med vår högläsningsbok Kalle och chokladfabriken. Vi avrundande veckan med att titta på en stor del av filmen så nästa vecka kommer vi att diskutera likheter och skillnader mellan boken och filmen. ChokladfabrikenHoppas på en härlig diskussion!

Vi har ju också, som jag redan mailat om, pratat värdegrundsfrågor och fortsätter nästa vecka med snällheten i fokus.

Inför vecka 6:

Måndag: Veckologgen ska vara i skolan!

Tisdag: Idrott- ombyte & handduk

Onsdag:

Torsdag: Idrott – ombyte & handduk, läxan lämnas in.

Fredag: Ny läxa kommer hem.


Tider för samtalen

Vecka 7 och 8 ligger de elevledda utvecklingssamtalen. Tiderna för samtalen hittar ni i inkorgen under början av veckan. De kommer även att läggas ut här.

VÄLKOMNA TILL UTVECKLINGSSAMTAL för åk 2 vt-15

Inför vecka 5:

Måndag: Veckologgen ska vara i skolan!

Tisdag: Idrott – ombyte & handduk

Onsdag:

Torsdag: Idrott – ombyte & handduk, läxan lämnas in.

Fredag:


Föreläsning, fåglar och frågesport

Ja, vi övar oss på att skapa förutsättningar för lärande. Vi påverkar alla varandra i en grupp och vi kan stötta, hjälpa och göra varandra bättre! Därför har vi under veckan tränat på att komma in i klassrummet, både på morgonen och efter rasterna, på ett lugnt sätt för att snabbt skapa arbetsro och kunna komma igång att lära och jobba. Går mycket bättre nu! Så vi har våra nyårslöften för ögonen och de är vår grund inför 2016.

Föreläsningen med John Steinberg var det nog flera av er som missade. Flera frågeställningar som var i fokus under kvällen: Hur kan vi få flera barn att förstå hur viktigt det är att bidra till att bilda en trevlig, uppmuntrande grupp? Hur får man barn att förstå att negativa kommentarer kan ha många dåliga konsekvenser och att få andra att må dåligt? Hur kan man som förälder bättre förstå och stödja skolans mål och ambitioner? Vad ska man tänka på för att bättre stödja barnens inlärning? Viktiga frågor att ställa sig och inte helt enkla att besvara. Men desto viktigare att fundera på.Johns föreläsning

Inför vecka 4:

Måndag: Veckologgen ska vara i skolan.

Tisdag: Idrotten = Skridskoåkning i Pinbackshallen. Packa skridskor, hjälm och ett sittunderlag med er. En flaska vatten och en frukt kan också vara gott. Vi åker buss t.o.r. och äter lunch i skolan som vanligt. Däremot behöver inte vanliga idrottskläderna att packas, lämna dem hemma.

Onsdag:

Torsdag: Idrott – ombyte & handduk, läxan lämnas in.

Fredag: Då åker vi till Naturskolan. Bussen hämtar oss kl. 08.15, så det gäller att passa tiden! Varma kläder och skor är det som gäller. Packa gärna en frukt också. Lunch får vi på plats. Observera att vi kommer åter till skolan kl.14.00 ca. Så lite senare än en vanlig fredag alltså!


Nytt år! Ny termin! Nya möjligheter och nya utmaningar…

Visst är det rätt skönt med en liten nystart när det är nytt år och nytt läsår?! Så, vi har i klassen satt upp några gemensamma mål att sträva emot under det nya året. Våra nyårslöften. Eleverna har sedan funderat på egna mål och tillverkat nyårslöftesraketer som kommer att pryda vårt klassrum.

Detta är vårt mål under 2016 - tillsammans är vi starka!

Detta är vårt mål under 2016 – tillsammans är vi starka!

 

I matematiken har vi jobbat med koordinatsystem, rutnät. Ett jätterolig vecka som under fredagen kröntes av att vi alla kunde spela Sänka skepp. Strategi, logik och koordinater – allt i ett övningstillfälle! Skoj tyckte vi alla. Prova hemma vettja!

Inför vecka 3:

Måndag: Veckologgen ska vara i skolan!

Tisdag: Idrott – ombyte & handduk

Onsdag:

Torsdag: Idrott – ombyte & handduk, läxan lämnas in. Vi kommer att prata om olika sätt att tänka och lösa matematiska problem. Faktatexten är en del av uppstarten på vårt nya tema, så det är viktigt att ni läser texten och är förberedda när ni kommer till skolan.

Fredag: Ny läxa kommer hem samt veckologgen (för föräldrarna att titta i och skriva en lite, kort och upplyftande kommentar i).


Sista hela skolveckan före jul…

Det är ju knappt att man tror att det är sant! Nu är det mindre än en vecka kvar till jul och var är kylan? Var är snön?! Vi har försökt att skapa lite julstämning trots vädret. Vi övar mycket på våra julsånger och hade i onsdags en underbart mysig och trevlig pysseldag tillsammans med de andra tvåorna. Kul att höra eleverna reflektera över de blandade grupperna: ”Man kan ju leka med andra kompisar också, inte bara de i samma klass. Det är faktiskt roligt!” Det är ju vår förhoppning när vi bryter och blandar grupper att eleverna ska lära känna varandra och känna sig trygga med alla barn på skolan. Så det är ju kul att höra! Under veckan har de också fått hjälp av sina faddrar att svara på en trygghetsenkät via e-mail. Ännu ett exempel på hur man kan hjälpa varandra.IMG_4676

Nästa vecka, vecka 52 – julveckan..!

Måndag: Vanlig skoldag, men vi går inte till skogen utan är i skolan hela dagen.

Måndag kväll, kl. 17.30 – ca 19.00: Julavslutning. Eleverna samlas i resp. klassrum kl. 17.30 tillsammans med sin lärare. Föräldrarna minglar ute på gården med glögg och härlig stämning. Kl. 18.00 kommer hela skolan att samlas ute på gården för en avslutning med sång och musik. När det programmet är slut går hela klassen tillbaka, i ett långt ringlande långdanståg, till klassrummet. Där kan ni sedan möta upp ert barn.


Vecka 50 flög förbi!

Här finns en kort och sammanfattande frågesport från veckan som gått. Det är vårt fredagsmys som vi alltid avslutar veckan med. Testa familjen vettja!

Fredagsmys v. 50

Massor av nya ord har vi upptäckt också! Tabberas är nog det häftigaste av dem alla men saffranskuse är ju ingen häst och fordon finns det många olika sorter av…

Inför vecka 51:

Måndag: Vintervandring – packa ryggsäcken med en termos varm dryck, en smörgås och sittunderlag. Ta på varma kläder och skor så ger vi oss ut i skogen.

Tisdag: Idrott – ombyte & handduk

Onsdag: Pysslar vi inför julen tillsammans med 2B och 2C.

Torsdag: Läxan lämnas in. Idrott – ombyte & handduk

Fredag: Marie är ledig idag.


Veckan som gått har bjudit på nya ord;

Kompromissa, statistik, färst, huggkubbe, hasp, flaxa, distrahera, skälla och kreatur – en salig blandning! Vi jobbar med skrivprocessen – från bilder, sekvensordna, tankekartor till text och berättande. Eleverna jobbar i par och har kommit fram till att det är något som kräver att man ibland kompromissar. I matematiken kommer vi under nästa vecka att fokusera på statistik och diagram och tabeller. Vi har idag också tittat på en hemsida: www.nomp.se – som är att rekommendera för färdighetsträning i matematiken. Eleverna har fått en egen inloggning med användarnamn och lösenord. Den står i deras loggbok. Prova gärna! (lite mer info om det finns under länktipsen).

Inför vecka 50:

Måndag: Veckologgen ska vara i skolan.

Tisdag: Idrott – ombyte & handduk

Onsdag: Vi dansar.

Torsdag: Idrott – ombyte & handduk, läxan lämnas in.

Fredag: Vi firar lucia tillsammans med de andra eleverna på skolan. 2A har klassfest också…!


Inför vecka 49:

Måndag: Veckologgen ska vara i skolan.

Tisdag: Idrott – ombyte & handduk

Onsdag: Vi dansar.

Torsdag: Idrott – ombyte & handduk, läxan lämnas in!

Fredag: Marie är på utbildning, Jeanette har ansvaret för klassen. Ny läxa kommer hem.


Berättande texter och skrivprocessen…

Det är vad som har varit i fokus under veckan som har gått. Vi har jobbat i våra läs- och skrivpar och började arbetet med att gemensamt titta på bilder. Vad ser vi på bilden? Vad händer på bilden? Sedan ordnade vi bilderna i rätt ordning utifrån vad som hände på bilden. Därefter startade arbetet med att göra en tankekarta i paren som man sedan använde som stöd i arbetet med att skriva hela meningar som hänger samman i en berättelse. Som extra krydda och för att knyta ihop arbetet så läste vi sedan upp berättelserna för varandra. Jättefint jobb har de presterat! Riktiga författare!

Vad är det som händer på den bilden? Vad kan vi se?

Vad är det som händer på den bilden? Vad kan vi se?

Hm, i vilken ordning ska de vara? Om det händer först, så kommer det sen...

Hm, i vilken ordning ska de vara? Om det händer först, så kommer det sen…

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Inför vecka 48:

Måndag: Vi jobbar i skogen under dagens första lektion. Lattjo-lajbans övning står på programmet. Veckologgen ska vara i skolan! Du har skrivit i den vad du lärde dig i fredags samt vad du är nöjd med från veckan som gått.

Tisdag: Idrott  – ombyte & handduk

Onsdag:

Torsdag: Idrott – ombyte & handduk. Läxan lämnas in.

Fredag: Adventssamling – vi sjunger och tänder ljus tillsammans med övriga elever på skolan.


En kort rapport från veckan!

Vi har startat med par-läsning! Underbart att lyssna till surret som blir när 20 barn sitter och läser och lyssnar till varandra. Syftet med detta är att öka läshastigheten, ha en mottagare för sitt läsande, få en möjlighet till diskussion och samtal kring det vi läser, öka ordförrådet, öka självkänslan, stärka vårt lärande och få en bra start på dagen. Detta kommer vi att jobba med periodvis under hela året. Så i perioder om ca 3 veckor är det starten på dagen och sedan tar vi en kort paus för att återkomma med nya texter och nya ord och ny kunskap några veckor senare. Det är tanken.

parläsning1

Vi håller koll på varandra, pausar vi verkligen vid punkten?

Det är roligt, mysigt och utvecklande att läsa tillsammans!

Det är roligt, mysigt och utvecklande att läsa tillsammans!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Inför vecka 47:

Måndag: Vi startar dagen i skogen med övningar som stärker gruppen och samarbetsförmågan.

Tisdag: Idrott – ombyte & handduk

Onsdag:

Torsdag: Läxan lämnas in! Idrott – ombyte & handduk.

Fredag: Alla insamlade paket och de paket som vi har grejat med under veckan skickas iväg med Aktion Julklappen!


Inför vecka 46:

Måndag: Lektion i skogen direkt på morgonen. Veckologgen är i skolan!

Tisdag: Ingen idrott, vi har besök av en teatergrupp som vi ska jobba med inom projektet Skapande skola.

Onsdag:Dans

Torsdag: Ingen idrott (flyttad till fredag denna vecka). Teatergruppen De Vill är här och jobbar vidare tillsammans med oss. Alla elever tar med sig en sak hemifrån som symboliserar/beskriver/visar vem de är. Något som vi andra kan tänkas förknippa  med just dig! Läxan lämnas in.

Fredag: Idrott – ombyte & handduk

 

Inför vecka 43:

Måndag: Veckologgen ska vara i skolan.

Tisdag: BONDGÅRDSBESÖK.

Varma kläder (inkl. mössa och vantar) och överdragsbyxor har man på sig denna dag! Stövlar är ett måste, det är geggigt och lerigt och det finns gödsel på gården. Vi är utomhus hela dagen. Packa gärna ner en extra frukt den här dagen. Skolan ordnar med baguette och vi blir bjudna på smör, mjölk, yoghurt och ost. Vi har två föräldrar som också åker med oss den här dagen. Vi åker med buss från Märsta station och därför är det MYCKET VIKTIGT att vi alla samlas redan kl. 08.05 den här dagen på vårt fina gå-led för att hinna i tid till vår chartrade buss. Vi kommer åter till skolan ca 13.30 – 14.00.

Onsdag:

Torsdag: Läxan lämna in. Idrott – ombyte & handduk

Fredag: Simning – badkläder och handduk samt tvål. Samling ute på gå-led kl. 08.10 för att vi ska hinna med bussen till Sigtuna.


 

Det är snart dags för utflykt!

Då åker vi till Fiskeså gård i Rimbo på bondgårdsbesök. Är det någon som är allergisk mot djur eller hö så hör av er snarast! Är det någon förälder som vill följa med för att vara en extra hand och oss behjälplig så är ni förstås varmt välkommen! Hör av dig till Marie via e-mail.

Kort information om den utflykt som vi ska göra nästa vecka. Ytterligare information kommer i slutet av veckan.

Kort information om den utflykt som vi ska göra nästa vecka. Ytterligare information kommer i slutet av veckan.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Nya sedlar och kreativitet

Vi har under veckan pratat om de nya sedlarna som kommit ut och även designat våra egna! Jättekul!

Nästa vecka, v.42, gäller följande:

Måndag: Loggboken är med till skolan!

Tisdag: Idrott – ombyte & handduk

Onsdag:

Torsdag: Idrott – ombyte & handduk

Fredag:


Kanelbullens dag och recept och listor

Vi uppmärksammade kanelbullens dag och fick lära oss lite om historien bakom dagen, hur man skriver recept och vad förkortningarna i ett recept betyder. Så bakade vi och provsmakade förstås! Bra start på veckan med andra ord!

bullar i rad

Bullar på rad… Går att träna på matematik när man bakar också! Hur många bullar får plats på en plåt..?

recept bullar

Receptet på kanelbullar. Vad betyder alla förkortningar? Vilka ingredienser är det i bullar, egentligen? Gott blir det!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Nu är vi igång!

Ja, de elevledda utvecklingssamtalen har startat! Eleverna är stolta, vill visa, berätta och förklara vad de kan, har lärt sig och skapat. Tänk på att ställa frågor som leder framåt i samtalet och att bekräfta det som de kan. Allt för att få ett så positivt och bra samtal som möjligt!

Beskriva former på blad, kanterna och nerverna på ett blad har vi jobbat med den här veckan. Många nya ord och begrepp. Faktatexter om olika träd blev det sedan när vi samarbetade i smågrupper och snart lär vi varandra.

Inför vecka 41:

Måndag: Utomhuslektion, Veckologgen ska vara i skolan!

Tisdag: Idrott – ombyte och handduk

Onsdag: ingen dans, tyvärr.

Torsdag: Idrott – ombyte och handduk, läxan lämnas in.

Fredag: Fredagsmys


Vad händer under några få dagar..?

Brevskrivande, nya ord (såsom mumsa, fabel, fisketur, rovdjur), höstdagjämning, ental och tiotal, sekundärfärger, berättande text och diktamen. Mycket hinns med under en vecka, även när den är kortare än vanligt!

Inför vecka 40:

Nästa vecka startar vi med utvecklingssamtalen. Förebered er på allra bästa sätt genom att ladda med bra frågor att ställa till ditt barn (vad lärde du dig då?, vad känner du dig nöjd med här?, vad kan du utveckla/förbättra här?, är det något du vill att vi ska hjälpa dig med?)

Under tisdagen kommer också eleverna som har tackat ja till erbjudandet om vaccination att få sin lilla dos vaccin.

Måndag: Vi har lektion i skogen på morgonen. Veckologgen ska vara i skolan!

Tisdag: Idrott – ombyte & handduk

Onsdag:

Torsdag: Idrott – ombyte & handduk. Läxan lämnas in!

Fredag:

 

2 reaktion på “4A

 1. Hej

  Tack för en bra webbplats. Jag skulle önska att ni lägger in barnens schema så att vi föräldrar har en enkel uppföljning och översyn av allt iom barnens skolgång på samma plats. Att ha schema kan förenkla hämtning och tider med tanke på logistik mellan oss föräldrar som kan vara lite stressade och skall ha kontroll på flera barn samtidigt.

  • Hej!

   Vi ska försöka att ordna med det, absolut. Annars finns det ett schema uppsatt på dörren i elevernas hall samt att det fanns med i pappersformat i det allra första utskicket som ni fick vid skolstarten. Bra med feed-back!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *